Кампания “Бира за смет”

„БИРА ЗА СМЕТ“ е една от новите инициативи на нашия клуб и води своето начало именно от Ротаракт Варна! Този проект е любим на малки и големи, защото правейки нещо добро за природата се забавляваме и опознаваме чудни дестинации и оставяме местата по-чисти и по-красиви! Най-често това са неохраняеми плажове без концесионери, места за отдих и горски пътеки.

Целта на проекта е да ангажираме повече хора с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Ротаракт Варна и нашите спонсори осигуряват консумативи и студени напитки на всички, решили да се включат – срещу чувал събран боклук малките получават домашна лимонада, а големите – студена бира. За пържените картофки, без които бирата не върви съвсем, се грижи Йордан Кръстев познат от Прегърни готвача.

На 20.05.2018г. изчистихме плажната ивица на север от к.к Шкорпиловци, като успяхме да съберем над 2 тона отпадъци, които бяха рециклирани от нашия партньор Black Sea Recycling Ltd., а бирата беше осигурена от Каменица. Впечатляващият „улов“ включваше хладилник, изгнили варели, стотици килограми пластмаса.

Следващата година, на 08.06.2019г. събрахме над 1 тон боклуци на същата локация, която включваше над 4 км плажна ивица, като този път боклуците бяха значително по-малко, което беше показателно за успеха на кампанията. Нашите приятели от Glarus Beer осигуриха бирата, a Йордан Кръстев от Прегърни готвача отново се погрижи за вкусните картофки.

През 2020г. организирахме събитието на 26 Септември за трета поредна година! Събрахме се приятели, съмишленици и техните деца и да почистим натрупалия се боклук край Аладжа манастир. Извозването на събраната смет беше подпомогнато от Община Варна, а количеството беше около 800 кг битови отпадъци. Смущаващ и любопитен факт е, че има хора, които при вида на красива панорамна гледка се вдъхновяват да изхвърлят килими, нощни шкафчета и строителните си отпадъци.

Нашите приятели от Glarus Beer осигуриха студена бира за всеки заслужил, Йордан Кръстев отново приготви вкусните картофи, а ZERA – решения за нулеви отпадъци и многократна употреба ни помогнаха с чаши за многократна употреба, за да намалим отпадъците, които генерираме.

Ако и Вие знаете място, което се нуждае от почистване, не се колебайте да се свържете с нас – това може да е новата локация за Бира за Смет 4.0!